In de nieuwe xxter firmware, versie 2.8, hebben we de Sonos integratie uitgebreid en verbeterd. Via het nieuwe Sonos element in de visualisatie kan je eenvoudig alle basisfuncties van het betreffende Sonos apparaat bedienen en zien welke titel afgespeeld wordt. Je kunt daarnaast een detailscherm openen waarin je de album cover ziet met extra bedienopties en waar je ook de Sonos apparaten kunt (de-)groeperen en een playlist of favoriet kunt kiezen.

De Sonos apparaten worden automatisch herkend door het xxter apparaat, waarna de bedienelementen eenvoudig aan de visualisatie kunnen worden toegevoegd; verdere instellingen zijn niet nodig. Uiteraard is het ook mogelijk om de Sonos te gebruiken in scenes, planners en acties of in een knoppenrij van de visualisatie. Wanneer Sonos verdere functionaliteiten beschikbaar stelt, zullen deze ook aan xxter worden toegevoegd. Sonos apparaten moeten voor deze integratie eerst worden bijgewerkt met de laatste systeemsoftware. Deze functie is alleen beschikbaar op xxter type HK02E en HKE02E.

Sonos audio clips

Via Mijn xxter is het nu ook mogelijk om Sonos audio clips te maken of standaard (eigen) audio clips te gebruiken. Je kunt hiervoor een kort mp3 fragment selecteren, of de “tekst naar spraak” optie gebruiken. Deze audio clips kunnen daarna op een Sonos apparaat worden afgespeeld via acties, scenes of planners of met een knop in de visualisatie.

Let op: audio clips is op het moment een experimentele functie van Sonos en werken alleen nog op de Sonos one en de Beam.

xxter Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts is het mogelijk om op een iPhone of iPad direct opdrachten te laten uitvoeren in de xxter app. Je kunt bijvoorbeeld een specifieke pagina van een account laten openen of een scene uitvoeren.

Om de nieuwe Siri Shortcuts te kunnen gebruiken, is de gratis “Opdrachten” app van Apple vereist uit de Appstore. Met deze Opdrachten app maak je zelf opdrachten die uit één of meerdere stappen bestaan van je favoriete apps. Je kunt kiezen uit honderden voorbeelden, maar ook eigen opdrachten samenstellen. Een opdracht kan je als shortcut op het iOS beginscherm plaatsen en je kunt ze koppelen aan een Siri opdracht.

Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op het beginscherm twee aparte iconen te hebben waarmee je direct het account van thuis en van kantoor kunt openen, of met een Siri commando zoals “Wie heeft er aangebeld?” direct de waarschuwingsservice te openen. Ook is het mogelijk om een scene in xxter met een gesproken Siri commando af te roepen, zonder tussenkomst van extra componenten.

xxter security update

De xxter Connect Service is uitgebreid met een lokale instellingen optie. Met deze laatste firmware is het mogelijk om de optie “Web toegang” te activeren onder de basisinstellingen. Vanaf Mijn xxter, op de apparaatinstellingen pagina, wordt dan een knop zichtbaar waarmee vanaf een externe locatie webtoegang tot het apparaat mogelijk is, zonder port-forwarding. Dat betekent dat u onderhoud kunt plegen, zonder dat hackers toegang kunnen krijgen. Deze functie vereist een xxter Connect Service abonnement en een apparaat waarop xxter Connect Service is geactiveerd.